Xcom Enemy Within – Commander Edition 30 december 2013 15.24 av

Xcom Enemy Unknown släpptes i slutet av 2012 och nu kommer en expansion kallad Enemy Within. I utgåvan Commander Edition får man också med Enemy Unknown, så att man lättare ska hänga med i storyn och kunna få en full upplevelse.


Enemy Unknown är ett turbaserat strategispel som går ut på att du styr en militär organisation kallad Xcom, och det är ditt uppdrag att leda dessa soldater i strid och klara uppdrag som t.ex. att skydda planeter. För att hjälpa dig kan du skaffa stöd, både ekonomiskt och militärt, från andra länder och organisationer. Detta stöd påverkas av hur bra du hanterar uppdragen.


Du kan ha 6 soldater på varje uppdrag. Detta kan verka lite; men soldaterna är ingen kanonmat. Du kan utrusta och uppgradera dessa soldater, och det är din förmåga att vara taktisk som avgör hur du klarar uppdragen.


Enemy Within är en expansion på originalspelet Enemy Unknown som inför en del nyheter. Jag har inte spelat originalspelet; men det känns som att det har tillförts rätt mycket nytt. Vad jag förstår så har storyn inte ändrats någonting; bara nya funktioner har lagts till. Bland dessa finner vi genmanipulation och förmågan att göra dina trupper till cyborgs. Dessutom har ett antal nya kartor lagts till i flerspelarläget.


Spelet spelas i en isometrisk kameravinkel, med vissa cinematiska kameraändringar när du ber dina soldater t.ex. dyka fram till skydd.


Jag tycker att spelet faktiskt fungerar bra till konsol. Jag har alltid spelat strategispel till PC, men jag tycker att Xcom fungerar alldeles utmärkt med handkontroll. Att det är turbaserat hjälper så klart, men jag är positivt överraskad.


Grafiskt sett är spelet inget att jubla över direkt, men det är fullt godkänt, speciellt för ett strategispel. Detsamma gäller ljudet; jag tycker det är bra och passar bra in i stämningen. Enemy Within känns som en stabil expansion som säkerligen tillfredsställer den vane Xcom-spelaren. Spelet rekommenderas till, ja, folk som gillar strategispel helt enkelt.


 


Betyg: 8/10
Testgrupp: Gamestestersch