Transformers - Fall of Cybertron 29 november 2012 15.22 av majr0z

Planeten Cybertron, hem till de förvandlande robotarna spelet handlar om, är på väg mot sin undergång. Planetens kärna har dött, och därmed har produktionen av Energon, det ämne som bygger Autobots samhälle, upphört. Deras sista hopp är att fly planeten i The Ark, ett brutalt stort rymdskepp. Men de ondsinta Decepticons tänker inte låta dem göra detta och gör nu allt för att stoppa de godsinta Autobots.


Om du inte är ett tidigare fan av Transformers-serien så kommer det vara svårt att hänga med i storyn. Själva har vi inte spelat någon av de tidigare delarna, eller har någon annan erfarenhet från serien. Den korta resumén i spelets början räcker inte på långa vägar för att intressera eller introducera den oerfarne spelaren till sammanhanget. Spelet antar att du vet mycket om Transformers-universumet, vilket alla inte gör.


Du får i spelet ta kontroll över många olika Transformers från båda sidor. Alla har olika förmågor. Detta gör att spelet är varierat när det gäller karaktärer. Dock är det inte det vad gäller spelbarhet. Spelet är otroligt linjärt. Banorna består mest av att du ska göra enformiga och ofta enkla uppgifter, såsom att försvara en position eller förstöra ett visst antal föremål. Efter varje delmål blir spelaren belönad med nya filmsekvenser. Dessa delmål, som exempelvis kan utgöra att hämta ett batteri, inte heller är speciellt utmanande. Du trycker på en knapp för att plocka upp det, går till platsen där du ska placera föremålet, och trycker på samma knapp för att slutligen sätta i det. Hela denna procedur gäller för alla interaktioner genom hela spelet. Vi tycker att spelutvecklarna åtminstone hade kunnat strukturera uppdragen i någon form av minispel, som t.ex. att trycka snabbt på en knapp eller flera knappar i rätt följd för att göra dem lite mer varierande/utmanande. Men nej, en knapp (samma varje gång) räcker gott och väl! För övrigt är storyn ganska kort, och går att klara ut på 6-8 timmar, beroende på svårighetsgrad.


En viktig del av spelet är förmågan att kunna transformera sig själv till ett fordon. Alla spelbara robotar har olika transformeringsförmågor. Hela poängen med Transformers-serien är just denna förmåga, och det känns om att det inte är så viktigt i just detta spel. Du klarar dig gott och väl genom att springa runt i ”robot-läge” hela tiden och skjuta dina fiender sönder och samman i stället för att alternera mellan de två lägena och bruka dess olika egenskaper. Detta borde ha gjorts till en viktigare funktion som mer eller mindre krävdes för att klara sig genom spelet.


Spelet har, förutom enspelarstoryn, två flerspelarlägen. Delvis är det ett vanligt multiplayerläge där du i olika speltyper slåss med och mot andra spelare samtidigt som du tjänar erfarenhetspoäng och avancerar i rank. Detta är dock inte speciellt engagerande och blir lätt enformigt och långtråkigt. Sedan finns det också Escalation, ett läge där du tillsammans med upp till tre andra spelare ska överleva 15 vågor av fiender. Under tiden uppgraderar du dina vapen och öppnar upp nya områden av kartan genom att betala med de pengar du tjänar under matchens gång.
Av dessa två lägen är Escalation det mest underhållande, dock är det fortfarande inte speciellt kul. Visserligen kan man spela som olika karaktärer med olika förmågor, men det hjälper inte speciellt mycket, då det i överlag är samma sak hela tiden.


Grafiskt sett är spelet inte imponerande. För ett spel som släpptes 2012 borde grafiken vara bättre än så här. Lågupplösta texturer, fula effekter och ganska dåligt gjorda karaktärsmodeller (även för ett konsolspel) gör att spelet ser ut att vara från 2008. För att få en fingervisning om vad det rör sig om, så anser vi att spelet The Force Unleashed (från 2007, PS3) är snyggare än detta spel. Dessutom svajar bilduppdateringen ofta, något som inte borde vara ett problem. Vi tror att det verkar röra sig om en dålig portning, då PS3-versioner ofta lider av sådana problem. Det känns som att spelet, eller framför allt PS3-versionen, är framstressad och dåligt bearbetad.