The Walking Dead 12 juni 2013 13.52 av

The Walking Dead är ett äventyrsspel som fokuserar på handlingen och karaktärerna snarare än pusslen som brukar finnas i den här genren. Medan det finns en del enklare pusselproblem som man behöver lösa så kommer den största och mest inlevelsefulla delen av interaktiviten från dialogerna. I andra spel där dialogen är en ursäkt för bland annat plattformande eller skjutande så är fallet i The Walking Dead motsatsen. Du gör saker för att läsa dialogen.


Spelet handlar om zombieapokalypsen i delstaten Georgia (GA) i USA. Du spelar som Lee Everett, en före detta professor och dömd mördare som är på väg i en polisbil till ett fängelse nära Atlanta, GA där rättegången hölls. Någonstans på motorvägen krockar du och polisen som kör med en zombie (s.k. walker) och svänger av vägen. Lee slås medvetslös av kraschen, och vaknar timmar senare i det upp- och nervända bilvraket.


När han tar sig ur vraket blir han attackerad av den nu zombifierade polisen som han klarar av att skjuta ihjäl efter en stund av fumlande med att ladda ett funnet hagelgevär. Efter det tar han sig till en närliggande villa, där en ensam liten flicka som heter Clementine gömmer sig. Hennes föräldrar var borta på semester när zombierna kom, och är förmodligen döda någonstans i Savannah, GA. Lee tar därför på sig ansvaret att försvara Clementine, och sökandet börjar efter ett säkert hem där de kan leva i frid.


Utvecklaren Telltale släppte det här spelet i episodform under 2012, och har nu även en version ute i affärer (istället för endast digitalt) som samlar alla fem. Det är en otroligt bra skriven historia som man tas igenom, och grafiken såväl som röstskådespelandet är riktigt passande och väl utfört.


Redan när man träffar Clementine börjar man bry sig om vad man säger, hur man säger det, och vad man gör. Detta är förutom på grund av den utmärkta karaktärsutveckligen för att de valen man gör påverkar handlingen, och det är upp till dig om du t.ex. räddar en av dina kompanjoner eller mördar en fiende även fast du inte behöver. Det påverkar också vad andra tycker om dig, och vad de skulle offra för att hjälpa dig.


Med tanke på att spelet är baserat på serietidningen med samma namn, som TV-serien, så vet de som har läst eller tittat på de andra versionerna att tonen på historien är påtagligt mörk. Förfärliga saker händer, och man möter den mörka sidan av mänskligheten när den är under press. I slutet av varje episod så får man se statistik på de valen andra spelare gjorde, och man får intrycket att de som spelar spelet i många fall inte representerar den där mörka sidan av mänskligheten. Man kan välja att göra en del hemska saker, men man finner att de flesta brukar undvika det värsta.


Det borde poängteras att spelmekaniken i det här spelet inte är speciellt utmanande. Om du är en sådan spelare som behöver utföra uppgifter som kräver saker som snabb reaktionstid eller precision för att uppskatta spelet så är The Walking Dead inte för dig. Att spela The Walking Dead kan jämföras med att läsa serien eller titta på showen, med skillnaden att man kan göra handlingen i spelet till sin egen. Om du tror att du är en person som kan uppskatta ett spel nästan bara för dess handling så rekommenderas detta spel starkt.


Betyg: 9/10
Skriven av: Anton Larsson
Testgrupp: Goodgame Åkersberga