Battlefield 4 02 december 2013 15.55 av

Lite drygt två år efter att tredje delen i Battlefield-serien släppts kommer uppföljaren Battlefield 4. Många har klagat på att spelet släpptes med för kort mellanrum(det var 6 år mellan del 2 & 3), men jag tycker inte att det är något större problem. Jag har inte spelat så mycket av föregångaren Battlefield 3, men jag har då och då njutit av det superba flerspelarläget där.


Vad har då förändrats till uppföljaren? Inte speciellt mycket, skulle jag säga. Del 4 har precis som del 3 ett story-läge, men detta känns krystat och onödigt, då jag och jag tror de flesta andra spelar Battlefield för multiplayer. Sololäget är proppat med klyschor och militärlingo och liknar alla andra militärspel.


Inget speciellt, inte speciellt bra. Men det är ju multiplayerläget som är den klara stjärnan i Battlefield. Då det är PS3-versionen jag har testat kan jag inte ge någon bra bild av detta heller, kan jag säga. Jag har tidigare spelat PC-versionen av BF3 med bombastisk grafik, 64 spelare och 60 bilder/sekund. Därför känns det som ett steg tillbaka här, på konsol. Med enbart 24 spelare per karta känns onlineläget tomt och ödsligt.


Spelbarhetsmässigt är spelet briljant, som alltid. Vapnen känns balanserade och skjutkänslan är bra. Banorna är väldesignade(om än litet tomma) och det finns inte så mycket jag kan klaga på vad gäller den delen. Grafiskt sett är spelet ok men inte mer. PC-versionen är underbart vacker, men på gamla konsolerna så är det nog så snyggt det kan bli denna generation.


Det som sticker ut mest, precis som i föregångaren, är ljudet. Vapenljuden känns levande och autentiska, med hög kvalité.


Generellt skulle jag säga att Battlefield 4 är bättre än sin uppföljare på alla plan, och det är en av de bästa och mest polerade multiplayerupplevelserna jag sett. Det känns mer balanserat än innan, trots vissa problem med spawnsystemet i team/squad deathmatch. Battlelog har förbättrats och funkar nu riktigt bra.


Dock måste jag säga att PS3-versionen är riktigt kass efter att ha testat PC-versionen. Spel som Battlefield ska inte spelas på konsol, det ska spelas på PC om man vill få ut det bästa möjliga ur det.


Sammanfattning: Spelet som helhet får 8/10, men PS3-versionen får 6/10


Testgrupp: Gamesterstersch