StarCraft II WCS: Europe Finals22 oktober 2012 11.16 av majr0z

Redan vid halv tio på lördagsmorgonen den 15 september infann sig gamers från hela Sverige - ja, till och med världen, utanför entrén till Globen. En del hade med sig kuddar och sovsäckar. Andra hade plakat med hejarramsor på. Denna helg skulle komma att bli historisk för svensk e-sport då den Europeiska finalen i StarCraft II kom till Stockholm.

I kön diskuterades StarCraft febrilt. Det var nya patcher på gång och hade vi provat Heart of the Swarm betan? Man vände och vred på sig i kön, det fanns ju så många att diskutera med och alla var lika pratglada.

Klockan tolv slog dörrarna upp och vi strömmade in. T-shirts till de 50 första och gratis affischer till alla. Generöst, tyckte vi och tog tacksamt emot. Då var det dags att hitta våra sittplatser. Innanför dörrarna på arenan var det sannerligen en mäktig syn. En stor skärm i mitten med två andra på varje sida, en banner som gick längs hela läktarens kant med texten "StarCraft II World Championship Series Europe Finals". Hela den sfäriska salen lyste i någon form av lila och episk musik ljöd i bakgrunden.

Nedräkningen hade börjat och det var en halvtimme tills hela alltet skulla starta "på riktigt". Globen fylldes mer och mer och stämnigen var på topp. Det var verkligen nervkittlande när de sista sekunderna rasade förbi på skärmen och hela globen fylldes av rop och skrik medan programledaren kickade igång eventet.

Helgens kommentatorer var de ack så välkända paret Tasteosis och Apollo med Kaelaris. Till slut var det äntligen dags för den första matchen och man blev alldeles varm inombords att Sverige verkar ha tagit e-sporten på allvar, äntligen.

I pauserna spelades musik och det hände, kanske lite för ofta, att PSY's ansikte lyste upp Globen. Det hände också att hela Globen samlades i mitten och nästintill brottades Gangnam Style med varandra.

För att fördriva tiden under mindre intressanta matcher eller under en lång paus fanns övervåningen där man kunde prova den nya expansionen men också spela mot Cytoplasm i Kompletts monter. Meet the Stars bordet stod sällan utan kö och där fick jag också min tröja signerad av många, mer eller mindre, kända spelare.

Inte helt oväntat slutade söndagens final med Stephano som vinnare. Jag och mitt sällskap var nästan i extas efter den här underbara helgen. E-sports event är fantastiska, man får möta så mycket roliga människor man delar intresse med samtidigt som man åtnjuter intensiva matcher och får träffa sina förebilder. Jag hoppas Sverige fortsätter att låta arrangera sådana här event i framtiden.