Veckans förening - Druidz19 februari 2013 10.59 av


 


Veckans förening – Druidz


Andreas Westman, ordförande i Druidz berättar om deras förening baserad i Jönköping.


Om jag går med i er förening, vad har ni då att erbjuda mig?
- Vi är en av Sveriges största E-sports föreningar. Vi har alla typer av spelare hos oss. En del spelar bara för att de tycker att det är kul och försöker inte satsa stort. En del är elit-spelare och blir sponsrade med bland annat resor. Med varje person som vill gå med i föreningen sätter vi oss ner med och diskuterar deras mål. En del är bara engagerade någon månad innan de hoppar av, men en del är väldigt drivna. Vi följer upp om hur det går och hur vi ska nå målen tillsammans. Om man inte är speciellt duktig eller engagerad så kan man iallafall skriva och synas på våran hemsida. Det är kul att känna att man tillhör en grupp och man får även tröjor med vårat namn på under lan som en kul grej.


Beskriv en typisk aktivitet hos er. (Kan både vara online eller IRL beroende på hur er verksamhet ser ut)
- Våra medlemmar är väldigt aktiva på olika håll. Vi är ungefär som ett idrottslag, te.x som AIK som sysslar med flera sporter. Det vanligaste är att de spelar turneringar. De skriver om turneringen på hemsidan och uppdaterar under och när matchen är slut med resultat. De sänds även på våran live Tv-kanal. Vi brukar arrangera olika aktiviteter, så som läger och vi hjälper även till att fixa olika lan. Vi hjälper ca 6-7 stora lan detta år eftersom att vi har jättemycket utrustning. Vi har runt 100 Xbox och 100 Tv-skärmar. Vi har även samarbeten med bibliotek där vi åker ut och lär ut spel. De som jobbar där brukar ju inte direkt vara speciellt spelkunniga så det känns kul att hjälpa till med det.


Hur bildades föreningen?
- Det var genom ett gäng vänner. Vi satt och spelade och vi tänkte att eftersom vi spelade så mycket som grupp så borde vi ha ett namn. Vi hittade på ett namn och åkte sedan på lan. Föreningen bildades 1991.


Hur länge har ni varit medlemmar i Goodgame?
-Vi har varit hos Goodgame i ungefär 4 år.


Vad har ni för målgrupp?
- Den stora mängden aktiva spelare är runt 16-25. På våran Facebooksida är det högre medelålder, där är de flesta som är aktiva runt 20-30 år. Vi har ingen speciell målgrupp, dom som vill vara med och engagera sig är välkommna att göra det. Vi kan erbjuda olika jobb inom föreningen.


Berätta lite om eran klanverksamhet.
- Vi har runt 14-16 lag. En del lag spelar samma spel, medan det ena laget kanske spelar mest för skojs skull och det andra satsar på att nå elitnivå. Det är väl ungefär 100 personer som deltar i detta, varav drygt 10 är riktiga pro’s. Vihar blandannat varit 5:e bästa på Black Ops i världen, 1:a bästa i Sverige på Street Fighter och vunnit andra pris på en Cs-turnering på DH. Våra spelare är riktigt duktiga!


Hur många medlemmar har ni?
- Vi har 1600 registrerade, svenska, medlemmar. Den totala summan är runt 2500 om man räknar med de utländska medlemmarna, de kan dock inte registreras hos oss då det bara är tillåtet med medlemmar som innehar svenskt medborgarskap.


Vad spelar ni för spel?
- Vi spelar alla möjliga spel. Det har varit allt ifrån Lol, Cs och Cod till Fifa och Street Fighter. Vi spelar på alla konsoller, men mest Xbox eftersom att det verkar vara det populäraste bland de som satsar lite mer. Som sagt så satsar en del lite hårdare och en del spelar mest för att det är kul.


Har allting gått enligt planerna eller har ni stött på några hinder?
- Det uppkommer alltid hinder, speciellt när man jobbar ideelt. Då kan man inte tvinga folk att arbeta, då lägger de bara ner den tid de orkar. Vi vill ta hand om våra medlemmar. Det har varit lite tjaffs i tjejlagen, men vi har försökt sätta oss ner och pratat med dessa så att de ska trivas. Det brukar lösa sig ganska snabbt så speciellt mycket bakslag tycker jag inte att vi har haft.


Är ni öppna för samarbeten med andra föreningar inom Goodgame och vad för typ av samarbete isåfall?
- Ja, vi har varit väldigt dåliga på att kontakta andra föreningar. Vi skulle absolut vilja samarbeta med andra. Det behövs fler spelare som åker ut till bibliotek och hjälper till och vi kan alltid fixa arbetsuppgifter om det skulle vara så att det behövs. Vi samarbetar en hel del med kommunen redan och det vore kul att ha ännu fler samarbeten.


Vilken är föreningens främsta målsättning?
- Ibland ser vi oss som en stor förening, men det kan alltid bli bättre. Vi tänker oss att vi kan bli en stor organisation som uppnår alla medlemmars förväntningar.


Hur skulle du vilja att E-sports Sverige såg ut om 10 år?
- Det borde vara som med olika idrotter, att det finns lokala arenor för spelintresserade. Det finns både ishockeyhallar och fotbollshallar, men det finns inte spelhallar där folk kan träffas och spela på samma sätt. Det borde bli mer utbrett på det sättet och att människor skulle acceptera det mer när de ser hur pass populärt spel faktiskt är. Det borde finnas fler aktörer på marknaden också som arrangerar olika event. Te.x så är DH nästan inblandade i allt som har med spelevangemang vilket är lite småtråkigt.


Vilken spelvärld skulle du helst vilja leva i på riktigt?
- Eve online, det tilltalar mig verkligen. Det är ett rymdspel där man är en ensam pilot och kan själv skapa sina egna förutsättningar. Det är helt fritt att bestämma och det är en oändligt stor värld. Det är skönt också att de du känner i spelet inte exakt är där du är, men att du ändå vet att de finns.


Om du fick välja en spelkaraktär att gifta dig med, vem skulle det vara?
- Det måste vara den kvinnliga Sheperd i Mars Effect. Jag gillar attityden på henne och hur det är utformat. Det är bra att man kan välja om man ska vara en kille eller tjej i det spelet.


www.druidz.se