Veckans förening - Birdie20 februari 2013 14.11 av


Veckans förening - Birdie


Lezgin Bakircioglu, ordförande i lan-föreningen Birdie, tar sig tid att berätta om deras förening och lan.


Vi känner ju till att ni är Sveriges största lan-förening. Hur bildades Birdie?
- Det var ett kompisgäng som började från början precis som alla andra kompisgäng med en gårdslokal.


Hur stort är lanet? Hur många datorplatser finns det och finns det andra kringaktiviteter för era deltagare?
- Vi har 1000 datorplatser och sedan har vi ca 500 besökare. Absolut, vi har ett stort fokus på sociala biten, vi har hoppborgar, massvis med tävlingar, spelmaskiner, spelningar, workshops och föreläsningar.


Planeringsarbetet inför varje lan måste vara kolosalt Hur ser planeringen ut inför varje lan så att allting ska klaffa?
- Oj, det är ett organiserat kaos som vi har byggt upp och dokumenterat senaste 10 åren, nu är det mer eller mindre mycket som sker på rutin tack vare crew som vart med under en längre tid men när dom lämnar så blir det en liten upplärningssträcka men den är relativt smärtfri i och med att vi har en hel del dokumenterat inklusive vårt kontaktnät.


Var ska man vända sig om man är intresserad av att engagera sig ideelt hos Birdie?
http://birdie.org/blicrew/


Vad kostar inträde, dagbiljett/datorplats?
- Det är inte helt spikat än, men det ligger på strax under 500 för en datorplats. Vi har besökarbiljetter för alla dagar istället för endast en dag, priset är inte bestämt ännu dock.


Ni är ju också delägare tillsammans med Goodgame i spelprojektet Sverigekampen Uppland. Hur ser ni på det samarbetet?
- Det är riktigt kul att vi faktiskt pimpar upp fritidsgårdarna med plattskärmar, spelkonsoler och spel. Det är även kul att vi sedan annordnar tävlingar där finalerna sker på birdie.


Hur ser era framtidsplaner ut för de närmsta åren?
- Vi har stora planer då vi har påbörjat ett sammarbete med Uppsala kommun. Vi står även inför ett lokalbyte då denna ska läggas ner och det kommer finnas betydligt mer yta och potensial i den nya lokalen.


Kan du berätta om något ”sista minuten”- problem då du fått total panik och vara tvungen att trolla?
- Oj, det finns många men bland av dom svettigaste var nog strulet med stolarna 2012. Allt såg okej ut, men när vi provsatt dom och rörde på oss så skar stolsbenet genom golvpappet och skadade golvet som var nylagt då. Dom rörskydden på dom var extremt gamla. Vi ringde runt till alla fabriker i Sverige och försökte lösa situationen vilket såg mörkt ut. Dagen innan öppning så fick vi iallafall tag på en fabrik precis i Uppsala, 10 km ifrån oss, vilket var klockrent då vi var redo att åka ner till Göteborg för att lösa problemet. Hade vi inte löst det så hade vi legat risigt till då dom precis hade bytt det 10-15 åriga innebandygolvet. Känslan att komma in med massa påsar med rörskydd till arrangörerna var obeskrivlig.


Vilka typer av tävlingar brukar ni ha? Vilka spel tävlar ni i?
- Vi har dom allra hetaste speltävlingarna samt funtours som består utav enkelt spel där man bara slår highscore. Men annars har vi en hel del scene tävlingar i form utav spelutvecklartävlingar eller demos.


Jag har också läst att ni vill lyfta fram demoscenen, kan du berätta lite om det?
- Demoscenen har många år i nacken och kommer främst från commodore tiden och utvecklats frammåt, dem flesta som har vart med ett tag kommer från den tiden och börjar numera bli äldre och skaffar familj vilket gör att det blir mindre aktiva demogrupper. Vi jobbar med att försöka få in nytt folk som vågar släppa demos, detta gör vi genom att hålla i föreläsningar och workshops och även göra det lite lättare för dom nya att våga släppa ett demo. Det är trots allt över 800 pers på läktarna som tittar på demot sista kvällen och hela hallen släcks ner när detta sker, inklusive alla datorskärmar.


Avslutningsvis tänkte vi köra lite pest eller kolera. Antingen eller:


Antingen att det låter som att du fångar mynt i Mario-spelen när du skrattar eller en ständig tinitusmelodia av Zelda – Ocarina of time i öronen?
- Mario, det vore respekt!


Att ständigt lukta lök om händerna eller ständigt ha öronklåda?
- Lätt lök, har du aldrig käkat en slibbig kebab?


Att uppkopplingen dör på Birdie eller att en volontär rymmer med alla prispengar och priser?
- Uppkopplingen dör så klart, det händer något år då och då, känslan att se folket ställa sig upp förvirrade för att se ifall det bara är för dom eller för alla andra som det och sedan se hur de röra sig mot nätverkets backbone kan vara lite roligt att uppleva! Det är iallafall inte helt värdelöst, det bästa med det är att alla då blir sociala och chillar ute en stund eller spelar något arcade/flipper-spel (som är gratis såklart!) ;-)Innan släckning.


 Ivriga åskådare under lanet.


 Våran allas favorit, Mario!


 


 www.Birdie.org