Höstens mediadebatter24 oktober 2012 12.51 av Annelie

Jaha, nu kommer det naturligtvis lagom till jul en debatt om huruvida man ska sitta framför Tvn eller datorn och att inget av det är bra. Lagom till jul för att få föräldrarna att köpa fotbollar till sina barn istället för spel.

Det är intressant att se ett av Sveriges mest kända par på en bild där mannen i familjen Martin Melin är polis och fd dokusåpadeltagare uttalar sig att ”Familjen måste själv får bestämma!” Ja, tro det. När det allmänna börjar rota i mannens egendom då har det gått långt! Kvinnan som är en av Sveriges mest kända deckarförfattare Camilla Läckberg– daglig itanvändare får man förmoda – instämmer uppenbarligen – hur skulle hon annars kunna tjäna in sin dagliga lön?

Hur många barn sitter mer än 3 timmar framför dator eller TV:n OCH är under 3 år? En vanlig familj hinner ju knappt hem från hämtningen förrän det är mat och läggning. Ja, faktum är att för de flesta finns det inte ens tre timmar mellan hämtningen och läggningen. Men det är säkert längesedan artikelförfattaren lämnade på dagis.

Vet artikelförfattaren inte att en stor del av Sveriges befolkning tittar på Tv:n på datorn hela tiden? Vad är vad? Spelar det någon roll? Ska vi spika kistor för att försörja oss eller vad är det vi tror här? Får våra barn en bättre start i livet för att vi håller dem borta från sina skärmar? Och framförallt börjar man undra – hur gjorde man för att få studien

”Ungdomar särskilt pojkar som tittat på tv mer än tre timmar per dag uppvisar oftare kriminellt beteende, enligt en studie som publicerats i Science. Styrkan med denna studie var att man korrigerat för andra sociala faktorer.”

Hela det här citatet får en att tänka till. Intressant. Är studien amerikansk så kan det ju stämma med tanke på antalet intagna man har i USA och deras TV är verkligen inget att hurra för. Helt obegripligt att någon överhuvudtaget kan sitta framför en amerikansk TV i tre timmar VARJE DAG. Hur står de ut? Rent spontant så måste det vara något fel på personer som kan sitta framför amerikanska tv-kanaler så många timmar varje dag. Alla som har vistats i det landet vet vad jag pratar om. Det är snarare den SOCIALA FAKTORN man borde undersöka.

Vi har sedan lång tid känt till att många intagna i svenska fängelser har stora problem med att skriva och läsa. Om de som barn hade fått hjälp med en Ipad/dator hade detta, vilket visats vetenskapligt, underlättat för dem att lära sig språket. Datorn är ett utmärkt redskap för detta och det är bl a därför Sollentuna Kommun så framsynt satsat på detta för sina skolbarn.

Sveriges barn tänker helt rätt. De prioriterar datorn framför Tv:n. Det är det som är naturligt och det måste vara där framtiden finns. Ska det ske en prioritering så är det kunskap om datorer och hur de fungerar som är viktigt. Se digital kommunikation som ett verktyg för demokrati. Vi har redan sett det hända i land efter land det senaste året. Hur kan man då motivera eller ens överväga att ta ifrån barnen deras käraste ägodel.

Digital kommunikation är ett måste och en gåva till mänskligheten. Alltmer sker dock via mobilen och många sitter över mobila bredbandslösningar. En mycket oroande tanke är den som en svensk forskare fört fram när det gäller strålningen. Hans svenska metastudie publicerades för några år sedan. (Det är en studie som handlar om studierna som gjorts om mobilstrålningen.) Han konstaterar att de studier som finansierats av oberoende offentliga/ stiftelser visar på oroande resultat. De övriga som finansierats från branschen är precis det omvända. Någon artikel utgör undantaget – från båda sidor. Mönstret är ändå mycket tydligt – och bara det är kusligt. Hur kan man egentligen överhuvudtaget tillåta forskning som undersöker det som man själva producerar och som man själv betalar för – borde det inte vara olagligt? Läser också i en artikel om cancerläkares oro över att det är så många fler unga som kommer in med hjärntumörer idag och att någon måste på allvar undersöka problemet. Han manade till upprop! Inte ofta man hör ett sådant från en läkare – och jag kan komma på minst 50 upprop som borde göras inom den offentliga vården! Gardasil, vaccin, cellgifter…

Annelie Persson
Generalsekreterare
Riksförbundet Goodgame


Länk till artikeln det hela inleddes med:
http://www.expressen.se/debatt/kunskap-till-pris-av-fragmenterad-barndom/

2012-10-24 15:10

Lady Yuna

Här kommer ännu en länk i samma debatt, nämligen returen från Camilla Läckberg och Martin Melin.

http://www.expressen.se/nyheter/vem-behover-hjalp-av-socialstyrelsen/