GAMEX 201302 november 2013 17.59 av Lady Yuna

Spelindustin i Norden har stadigt växt till sig under de senaste åren och inte allra minst här i Sverige. Det visar sig tydligt den 31 oktober då portarna öppnas till Sveriges största spelmässa, GameX. Gamers från hela landet reste till Stockholmsmässan för att uppleva det senaste inom spelindustrin.


 


gamex 2013 1


 


  PlayStation 4 och XBOXONE gjorde sin Sverigedebut och alla som besökte mässan hade möjlighet att prova på PS4-spelen Krank, LEGO Marvel Super Heroes och DRIVECLUB för att nämna några få. XBOXONE var inte sämre de med bland annat det omtalade Ryse: Son of Rome att visa upp. Men det var inte bara exklusiva titlar till konsoljättarna man fick se. Utan även tredje parts utvecklare hade stora områden på mässgolvet med spel som DarkSouls 2, Assassin's Creed 4: Black Flag och Battlefield 4. ElectronicArts (EA) hade också sin egen sektion som de mest hade fyllt med sport spel. Nintendo, som förra året hade en av de mest imponerande montrarna på mässan, fanns dock inte med nu alls. Vilket man kan tycka är lite konstigt nu när de precis har släppt sin nya konsol WiiU i Sverige.


 


 gamex 2013 2  gamex 2013 3


 


 Vid The Sims kunde man få roliga hårband som fick en att se ut som en av karaktärerna i spelet med en grön kristall ovanför huvudet. Musiken och strålkastarna från scenen där det nyligen släppta spelet Just Dance visades upp, fyllde en stor del av lokalen och höjde stämningen ytterligare tillsammans med de ca 50 personer som klätt ut sig till mer eller mindre kända karaktärer som vandrade runt på mässan och visade upp sina dräkter. Det fanns karaktärer från animé, tv-serier och inte minst från massor av olika spel. Ville man se ännu mera cosplay, ja då kunde man gå på cosplay tävlingen och se alla visa upp sig på scenen till publikens jubel. Det hölls också ett flertal olika föreläsningar på den stora scenen för de mer industriintresserade av besökarna.


 


gamex 2013 8  gamex 2013 9


 


gamex 2013 c6  gamex 2013 c3


 


Långa köer var det om man ville till en av de tre platserna där man kunde pröva på Oculus Rift. Vilket är ett “Virtual Reality Headset för 3D Gaming” som lovar att revolutionera hur vi upplever 3D spel.


Alla de stora spelutvecklingsskolorna fanns också att hitta om man bara letade lite. Vid de olika båsen pratade de om sina respektive utbildningar och visade stolt upp sina spelskapelser. Många av spelen som visades upp hade vunnit priser i diverse tävlingar, inte minst från Swedish Game Awards. Högskolan i Skövde hade också “Donna”, vilket är en förening som jobbar på att få in mer kvinnor i spelutvecklingsbranschen.


 


gamex 2013 14  gamex 2013 15


 


 Var man intresserad av att handla så kunde man hitta ett flertal stånd som sålde olika spelrelaterade produkter så som t-shirts, muggar, böcker, statyetter, affischer och mycket mer. Till och med armén hade hittat sitt lilla hörn där de lät besökare gå igenom ett spel/intelligenstest där alla fick sitt resultat utskrivet för att ta med sig hem efter genomfört test.


 


gamex 2013 19  gamex 2013 20


 


  Allt som allt så var det väldigt underhållande att gå på GameX i år. Den är definitivt värd att gå på för alla spelfantaster och med tanke på att spelindustrin växer så att det knakar här i Sverige så lär nästa år inte bli mindre av en tillställning, snarare större!


 


 gamex 2013 6  gamex 2013 7


 


gamex 2013 11   gamex 2013 13


 


 //


Gabriel Gyllengahm