Fett med kärlek 201229 juni 2012 10.56 av majr0z

Skolavslutningar i all ära och sommarlov åt folket. Uppsala firar detta med ännu en upplaga av Fett med kärlek för de som slutat skolan för sommaren. Sverigekampen Uppland och Goodgame var på plats för att bidra med sitt. Det stampades vilt på dansmattorna medan kön för att slå Marcus Mod, vice ordförande i förbundet, i CS Go var full av tävlingssugna ungdomar. Bakom de svarta skynkena i Sverigekampentältet stod en jDome som lockade många nyfikna, även poliser och brandmän lockades av dess fantastiska spelupplevelse.

Niklas som är hobbyproffs på dansmatta hjälpte till på dansstationen i tältet. Niklas är 24 år och har dansat sedan 7 år tillbaka, och det märktes att han hade övat länge må jag säga.
- Tyvärr är sporten inte särskilt stor i Sverige. Den hade ett uppsving för ett par år sen men nu är den nästinitll obefintlig igen. Vi är en liten inbiten skara som är ”proffs” som jag ser det. Problemet är att det är många som inte vågar testa för att de tycker att det är pinsamt, vilket är synd.

Niklas berättar att han olyckligtvis inte har någon egen dansmatta hemma men att han och några kompisar brukar gå till en arkad och spela på helgerna och att hans nuvrande favortilåt att dansa till är Flutterwonder av PinkiePieSwear. Tävlat har han aldrig gjort heller just för att sporten är så liten i Sverige och det har inte blivit något tävlande utomlands heller.

- Det finns många som är bättre än mig. Jag ligger fortfarande på en mänsklig elitnivå sen finns det de som ligger på en omänsklig elitnivå vilket nästan är läskigt tycker jag. De är helt sjukt duktiga!

Som nybörjare säger Niklas att man ska känna sig in i takten i låten och våga fråga andra om råd och tips. Man ska också våga misslyckas och inte sätta för höga krav på sig själv i början. Han råder att det viktigaste är att ha kul.

Niklas ser detta event som en möjlighet att få ut spelet till andra och få fler att börja spela seriöst. I övrigt har det varit en trevlig tillställning, tillägger Niklas.

Någon som också var på plats för att hjälpa till under dagen var Samuel, hans ansvarsområde var jDome-skärmen. Samuel är en stor spelfantast och spelar så mycket han kan.

- För att hinna med allt spelande så blir det långa nätter och väldigt mycket fritid som går åt. Jag spelade mycket WoW förut men nu blir det mest Diablo och BF3.

Samuel har precis bildat en förening i Goodgame – Game Dismount. Tillsammans med några kompisar från Vänge och fritidsledaren Mattias så har de som mål att få ett samarbete med bland annat jDome.

- Vi har ju då tänkt att hålla några slags turneringar med jDomes ute på olika fritidsgårdar och sedan hålla finalen på Birdie-LANet.

Under dagen berättar Samuel att han haft det väldigt kul och att det var jobbigast innan insläppet.

- Precis innan folk skulle bli insläppta så var det jättestressigt med att få ihop alla kablar och sladdar men i absolut sista stund så klickade det och allt fungerade jättebra!

Sverigekampen Upplands projektledare och ansvarig för dagens event Alexandra Orellana tyckte att tillställningen var ett bra sätt att värva nya ungdomar och visa upp projektet. Precis som Samuel så kände Alexandra också av pressen i sista stund innan insläppet men tack vare den duktiga personalen på plats så löste sig problemen vid precis rätt tidpunkt och resten av dagen flöt på utan vidare svårigheter.

- Besökarna var glada och hade roligt och tältet var överlag väldigt populärt. Även personalen från kommunens sida har varit väldigt positiv och visat sin uppskattning och det känns som att projektet har fått en stabil grund att stå på i Uppsala kommun. Under sommaren kommer vi att gå in i en planeringsfas och till hösten kickar vi igång nya turneringar, aktiviteter och kurser.

Jag kan med gott samvete summera denna dag som väldigt lyckad, uppskattad och framförallt rolig. Med ett så välbesökt tält och glada sommarlovsfirande ungdomar kan det inte bli bättre. Sverigekampen Uppland ser ut att få en ljus framtid!

För att se bilder från eventet kan ni besöka Sverigekampen Upplands facebook-sida här: https://www.facebook.com/pages/Sverigekampen-Uppland/398385323524071

Anna Karlsson / majr0z
[email protected]